Elifîn Yeri
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Günahların Etkileri

Aşağa gitmek

Günahların Etkileri Empty Günahların Etkileri

Mesaj tarafından sila27 Perş. Kas. 13, 2008 9:52 am

Günahkâr insan, kendisini belalardan korunmuş bilmesin.

07/11/2008
Günahların Etkileri 4856


Dinimizin engin hadis kaynaklarının bu konuyla ilgili çok açık ve perdesiz konuşması günahların insanın hayatını ne denli olumsuz etkilediğini bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

Hadislerimizde açıklanan bazı etkiler ise şöyledir:

1- Kalbin katılaşması.

Hz. Ali (as) şöyle buyuruyor: Gözlerdeki yaşı, kalbin katılaşmasından başkası kurutmadı, kalpleri ise aşırı günahlardan başkası katılaştırmadı.

2- Nimetlerin uzaklaşması.

İmam Sadık (as) şöyle buyuruyor: Allah, kuluna verdiği nimeti kesinlikle ondan almaz, cezalandırmayı hak ettiği bir günah işlediği durum hariç.

3- Duaların kabul edilmemesi.

İmam Bakır (as) şöyle buyuruyor: Kul, Allahtan, bir istekte bulunuyor ve Allah da onun isteğini er geç yerine getirecektir ancak kul, bir günaha düşüyor, bunun üzerine Allah, Melek’e şöyle emrediyor: Onun isteğini yerine getirme, onu bundan yoksun bırak, zira o benim gazabımı kazandı ve yoksun kalmayı hak etti.

4- Kafirlik.

Resulullah (sav) şöyle buyuruyor: Günahlar, sapkınlığı peşinden getirir öyle ki Allah resulünün vasisini inkar etmeğe sebep olur ve daha sonra devam ederek peygamberliği ve Allahın birliğini inkar edecek duruma sürükler.

5- Rızık’ın kesilmesi.

İmam Muhammed Bakır (as) şöyle buyuruyor: İnsan, günah işleyerek, kendi rızkını kesiyor.

6- Gece namazından yoksun kalmak.

İmam Sadık (as) şöyle buyuruyor: İnsan, günah ile gece namazından yoksun kalıyor.

7- Belalardan korunamamak.

Hz Ali (as) şöyle buyuruyor: Günahkâr insan, kendisini belalardan korunmuş bilmesin.

8- Yağmur yağmaması.

9- Evlerin yıkılması.

10- Kıyamet gününde uzun süre beklemek.

11- İlahi Gazap.

12- Görünmemiş belalar.

13- Pişmanlık.

14- Haysiyetsizlik.

15- Ömrün kısalması.

16- Deprem.

17- Yaygın fakirlik.

18- Üzüntü.

19- Hastalık.

20- Kötü insanların başa geçmesi.

Başta da söylediğimiz gibi, bu konuda birçok hadis mevcuttur ancak bu yazıda sadece birkaç hadisle yetinmek zorundayız.

Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurdular:

Namazını hafife alan kişiyi Allah, on beş belaya yakalatıyor: 1- ömrün kısalması 2- rızkın azalması 3- Salih kimselere benzemekten yoksun kalmak 4- amellerin karşılıksız kalması 5- duaların kabul edilmemesi 6- Salih insanların duasından yoksun kalması 7- alçakça bir ölüm 8- aç ve susuzken ölmek 9- kabirde işkence edilmesi için bir melek’in görevlendirilmesi 10- kabir darlığı 11- kabir karanlığı 12- insanların gözü önünde onu suratı üzerine yerde sürüklemek için bir melek’in görevlendirilmesi 13- kıyamet gününde çok sıkı bir hesaba çekilmesi 14- Allah’ın teveccühünden yoksun kalması 15- sıkı bir azaba tutulması.

Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurdular:

Zinanın altı etkisi var, bunların üçü bu dünyada, diğer üçü ise ahirettedir. Dünyadaki etkileri ise şunlardır: Haysiyetsizlik, ömrün kısalması ve rızkın kesilmesi.

Ahiretteki etkileri ise şunlardır: Zor bir hesaba tutulması, Allahın gazabına tutularak cehenneme düşmek ve hayır amellerinin karşılıksız kalmasının yanı sıra dualarının kabul edilmemesi ve Salih insanların dualarından yoksun kalması.

Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurdular:

Açıkça zina yapıldığında, ani ölümler çoğalacaktır… Eksik tartmak çoğaldığı zaman ise Allah, kıtlık ve yoksulluğu insanlara musallat eder. İnsanlar, yükümlü oldukları zekât’ı vermediklerinde ise yeryüzü bereketini onlardan saklar ve madenlerini onlardan gizler… Akrabaların ilişkisizliği yaygınlaştığı zaman ise servetler kötü insanların eline düşer. İyiliğe emretmek ve kötülükten sakındırmak bırakıldığı zaman ise Allah, kötü kişileri insanlara musallat eder, öyle ki iyi insanların duaları da kabul edilmez.

Maaz bin Cebel, büyük sahabi, şöyle rivayet ediyor: bir gün, Eyyub el-Ensari’nin evinde resulullahın huzurundayken o hazrete şöyle sordum: Bu ayetin açıklaması nedir: Bu, sûr’a üfürüleceği gün gerçekleşir ve siz bölük bölük gelirsiniz.[1]

Peygamber (sav) şöyle buyurdular: Kıyamet gününde benim ümmetimin içinden on grup, diğer insanlardan farklı bir şekille kıyamet sahnesine çıkarılacaklar. Dedikoducular maymun şeklinde, haram yiyenler domuz şeklinde, faiz yiyenler tersyüz, hüküm verirken zulmedenler kör bir şekilde, benciller kör ve sağır bir şekilde, bildiğine uymayan alim ve hakimler dillerini çiğneyerek, ağızlarından bütün insanları rahatsız eden irinler akarak, komşusunu rahatsız edenler kokuşmuş cesetten daha kötü bir kokuyla, zalimler için ispiyonculuk yapanlar ateş ve kaynar bakırla yapılmış yapışık elbiselerle, şehvetinin peşinden giden ve Allahın mallarındaki hakkını ödemeyen kişiler kesik kol ve bacaklarla, kibirli olanlar ateşli idam sehpalarında.

Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurdular:

On kişinin bakımını üstlenip de onların hakkında adaletlice davranmayan kişi, kıyamet gününde kolları ayakları ve başı bir baltanın deliğinden geçirilmiş bir şekilde kıyamet sahasına çıkarılacaktır.

İmam Sadık (as) şöyle buyuruyor: İsmini zalimlerin defterine (hizmet amaçlı) yazdıran kişi, kıyamet gününde hınzır şeklinde çıkacaktır.

sila27
sila27
Deneyimli üye
Deneyimli üye

Kadın
Mesaj Sayısı : 74
Yaş : 43
Nerden : K.MARAŞ
Kayıt tarihi : 09/06/08

Karekter Aralığı
Karekter Adı:

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz